Woningmarkt blijft groeien volgens Rabobank

In dezojuist verschenen woningmarkt kwartaal update 2015 van de Rabobank, laat deze bank weten dat zij verwachten dat de groei van de woningmarkt doorzet. Nu de groei van de Nederlandse economie ook lijkt door te zetten, heeft dit een positief effect op de Nederlandse woningmarkt.


Groei Nederlandse economie heeft positief effect woningmarkt

De Nederlandse economie groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 0,6% ten opzichte van het kwartaal ervoor, toen de economie met 0,9% groeide. De Rabobank verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar en ook volgend jaar met 2% zal groeien. Deze groei heeft een positief effect op de woningmarkt: de werkgelegenheid stijgt en de koopkracht verbetert. Hierdoor zal de woningmarkt verder groeien.


Groei woningmarkt zet door

De Rabobank verwacht voor 2015 en 2016 een verdere groei van de woningmarkt. De belangrijkste factoren die zorgen voor deze stijging zijn:

  • een hogere economische groei
  • het hoge consumentenvertrouwen
  • de lage hypotheekrente
  • het forse aantal verkochte nieuwbouwwoningen

Enkele factoren die een negatief hebben op de groei van de woningmarkt zijn:

  • de restschuldproblematiek
  • de kredietbeperkende maatregelen

De Rabobank verwacht een toename van het aantal verkopen van bestaande woningen van 153.000 in 2014 naar 170.000 – 185.000 in 2015. Voor 2016 verwacht de Rabobank dat de woningmarkt dit niveau kan vasthouden, maar er zal door het jaar heen nauwelijks groei zijn. Door de toenemende vraag naar koopwoningen neemt de ruimte in de markt af en stijgt de gemiddelde huizenprijsindex, naar verwachting met 2 tot 3½% in 2015 en met 2½ tot 4½% in 2016.

Herstel merkbaar in alle provincies

Volgens het rapport van de Rabobank zal ondanks de grote regionale verschillen, de groei van de woningmarkt zichtbaar zijn in alle provincies. Zo zijn de transactieaantallen en de huizenprijzen in elke provincie op jaarbasis gestegen. In de grote steden stijgen de prijzen wel harder dan in het landelijke gebied.

Verwachting hypotheekrente: deze blijft laag

Tot slot heeft de Rabobank een voorspelling gedaan over de hypotheekrente. De verwachting van de Rabobank is dat de totale hypotheekschuld zal oplopen, mede door een grote toename van nieuwe hypotheken. Doordat de spaarrente erg laag staat, zullen veel huishoudens extra aflossen. De hypotheekrente zelf zal ten slotte volgens de Rabobank zowel in 2015 als ook in 2016 laag blijven.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen