Woonbond helpt huurders met terugvorderen teveel betaald geld

Huurders die ten onrechte bemiddelingskosten hebben betaald aan een huurmakelaar kunnen via de Woonbond een deurwaarder inschakelen om hun geld terug te vorderen. Dat maakt de huurdersorganisatie vandaag bekend. De Woonbond heeft een overeenkomst gesloten met Syncasso Gerechtsdeurwaarders, waarbij leden van de Woonbond de deurwaarder voordelig kunnen inschakelen. De Woonbond heeft een online check gepubliceerd waarmee huurders kunnen achterhalen of ze kans maken via de deurwaarder hun geld terug te krijgen.


‘Op deze manier helpen we huurders om de onterechte kosten terug te krijgen, en geven we een heel duidelijk signaal af aan bemiddelaars dat het afgelopen is met het onterecht op kosten jagen van woningzoekenden,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. Volgens de Woonbond staan huurders, met een recente uitspraak van de Hoge Raad over huurbemiddeling, sterker dan ooit.


De Hoge Raad deed eind oktober de uitspraak waaruit blijkt dat woningzoekenden geen bemiddelingskosten in rekening gebracht mag worden, terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder voor deze diensten betaalt. ‘Huurmakelaars doen er dan ook slim aan eieren voor hun geld te kiezen, en het niet op een rechtszaak aan te laten komen. Dan moeten ze de proceskosten namelijk ook betalen.’

Miljoenen aan onterechte bemiddelingskosten

Jaarlijks betalen woningzoekenden zo’n 37 miljoen euro aan onterechte bemiddelingskosten. Wanneer het korter dan vijf jaar geleden is dat huurders de bemiddelingskosten hebben betaald, kunnen huurders dit terugvorderen. In individuele gevallen gaat het vaak om honderden euro’s.

Huurders die hun geld terug willen moeten eerst zelf een brief aan de huurmakelaar sturen waarin ze de onterecht in rekening gebrachte kosten terugeisen. De Woonbond heeft hiervoor een gratis modelbrief beschikbaar gesteld, die al ruim tienduizend keer gedownload is, sinds de uitspraak van de Hoge Raad in oktober. Syncasso Gerechtdeurwaarders verstuurt voor Woonbondleden een sommatiebrief. De incassokosten worden aan de huurbemiddelaar doorberekend. Op verzoek van de Woonbond staat Syncasso haar leden bij die een vonnis willen halen bij de kantonrechter indien betaling uitblijft. Voor Woonbondleden beperken zij het financieel risico. De Woonbond staat voor een aantal zaken garant met het juridisch fonds.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen