Woonquote 2016 – woonquote 2016 tabel

Wat is maximale hypotheek op basis van de woonquote 2016? En welke invloed heeft de woonquote 2016 nou precies op de maximale hypotheek die je kunt krijgen? Wij hebben het voor je uitgezocht, zodat jij direct weet waar je aan toe bent.


Met de woonquote wordt bepaald welk deel van het totale (gezins)inkomen besteed mag worden aan de eigen woning. De belangrijkste kosten van de eigen woning is de hypotheek. Het NIBUD bepaalt elk jaar een maximale verhouding van hypotheekkosten ten opzichte van het inkomen, de zogenaamde woonquote 2016. Hiermee wordt voorkomen dat je een te hoge hypotheek neemt, die je eigenlijk niet kunt betalen Eigenlijk is de maximale hypotheek dus een beschermingsmiddel tegen financiële problemen.


Woonquote 2016 berekenen

Om de woonquote te berekenen, zijn er een aantal zaken van belang. De belangrijkste uitgangspunten voor de berekening zijn de woonquote tabellen 2016 die door het NIBUD gepubliceerd worden. Met deze tabellen is precies te bepalen bij jouw inkomen en de gewenste rentevaste periode, welk deel van het inkomen maximaal aan de hypotheek mag worden uitgegeven. Heb je een andere (langere of kortere) rentevaste periode in gedachten? Dan loont het om te kijken hoe dit jouw maximale hypotheek beïnvloed.

Woonquote 2016 NHG

Voor het bepalen van de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden altijd de woonquote tabellen gebruikt. Voor een hypotheek zonder NHG worden vaak dezelfde regels toegepast.

Woonquote 2016 voor tweeverdieners

Zijn jullie tweeverdieners? Dan is er goed nieuws: de woonquote voor tweeverdieners is in 2016 verhoogd, doordat het inkomen van de minstverdiener voortaan voor 50% wordt meegenomen in plaats van voor slechts 1/3. Hierdoor is de maximale hypotheek voor tweeverdieners flink gestegen.

Aftrek hypotheekrente 2016

Helaas is er ook een negatieve wijziging effectief per 1 januari 2016: de maximale aftrek voor hypotheekrente bedraagt nog slechts 50,5% (in de hoogste schijf van 52%). Er geldt dus geen volledige aftrek van hypotheekrente meer. Je kunt eenvoudig je effectieve hypotheekrente berekenen.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

woonquote 2016

Gerelateerde artikelen