WOZ-waarde wordt inzichtelijk voor iedereen

Volgens Eigen Huis wordt de WOZ-waarde voor iedereen inzichtelijk. Een besluit hierover wordt na de zomer verwacht, waarna iedereen de WOZ-waarde van woningen kan inzien vanaf 1 oktober 2016.


Op dit moment is de WOZ-waarde van woningen nog niet volledig publiek beschikbaar. Vanaf 1 oktober 2016 wordt de WOZ-waarde van woningen waarschijnlijk volledig openbaar. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) nemen hier na de zomer een definitief besluit over.


Als de WOZ-waarde volledig openbaar is, kunnen burgers via internet de WOZ-waarde van woningen vergelijken met zelfgekozen vergelijkbare panden in een bepaalde buurt. Dat is van belang bij vaststelling van een koop- of verkoopprijs, maar ook om te kijken of de eigen WOZ-waarde correct is vastgesteld. Die waarde heeft invloed op bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting.

De openbaarmaking van WOZ-waarden is de afgelopen twee jaar al enkele malen uitgesteld. De reden daarvoor was dat onvoldoende gemeenten tijdig een aansluiting konden realiseren op het onderliggende informatiesysteem.

Momenteel kan een huiseigenaar alleen enkele WOZ-waardes van vergelijkbare woningen opvragen als hij in bezwaar gaat tegen zijn eigen WOZ-waarde. En het kan nog niet online.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen