Zelfbouwkavels zo populair dat geloot moet worden

De zelfbouwkavels zijn enorm in opkomst. In veel gemeenten zijn ze zo populair dat er lange wachtrijen staan waarbij mensen dagen van tevoren al met een tentje voor het gemeentehuis plaatsnemen om maar een zelfbouwkavel te bemachtigen. De gemeente Amsterdam stapt bij het uitgeven van zelfbouwkavels daarom af van het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Voortaan geeft zij zelfbouwkavels uit via loting.


Huidige praktijk

De verandering komt voort uit evaluatie van de huidige kavelverdeling. Belangstellenden voor zelfbouw zien volgens de gemeente Amsterdam meer in een lotingsysteem. Het wekenlang kamperen in tentjes op de plek waar de inschrijving zou starten behoort daarmee tot het verleden in de hoofdstad.


Woonplicht

Een andere aanpassing is de toevoeging van een woonplicht. Uit de evaluatie blijkt dat het aantal zelfbouwers dat meerdere kavels in het bezit heeft elk jaar toeneemt. Wie in Amsterdam een zelfbouwkavel koopt, is voortaan verplicht ook echt op die plek te gaan wonen om speculatie tegen te gaan.

Aanbod

In de loop van 2016 maakt de gemeente Amsterdam het zelfbouwaanbod 2016 bekend op haar site.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen