Hoe kan ik mijn maximale hypotheek berekenen?

Hypotheekrente

De maximale hypotheek berekenen kan door middel van onze handige tool. Voor uw maximale hypotheek zijn een aantal factoren van belang:


  1. Salaris
  2. Salaris eventuele partner
  3. Heeft u of uw partner een dertiende maand?
  4. Bestaat uw salaris naast een vast component ook uit een variabele component, zoals een bonus?
  5. Zijn er nog andere verplichtingen, zoals aflossing van doorlopend krediet of een andere schuld?
  6. Is er sprake van alimentatie?

Maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning, kunt u in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De belangrijkste voorwaarde is dat de totale hypotheek (inclusief notariskosten, afsluitprovisie, eventuele verbouwingskosten en overige kosten) maximaal € 265.000 bedragen.


Voor de NHG wordt uitgegaan van kosten voor de aankoop van 6% van de koopprijs van het huis. Dit betekent dat u een bestaande bouwing kan kopen van maximaal € 250.000.

Is het verstandig om maximaal te lenen?

Als u uw uw maximale hypotheek heeft uitgerekend, is het de vraag of het verstandig is om ook dit maximale bedrag te lenen om een huis aan te kopen. Uiteraard dient u zelf een keuze te maken en te bepalen wat u verstandig vindt.

Echter, bedenk u dat als er iets aan uw financiële situatie verandert, u met een maximale hypotheek direct in de problemen kunt komen. Beter is het daarom om niet het maximale bedrag te lenen, wat de bank u zou willen lenen. Zo houdt u ook bij gewijzigde financiële omstandigheden in uw persoonlijke situatie en op de huizenmarkt, flexibiliteit.