Hypotheekrente stijgt weer

In de dagen na de uitverkiezing van Donald Trump steeg de rente op de kapitaalmarkt stevig. In de laatste twee weken is de rente op de kapitaalmarkt echter tot rust gekomen en zelfs al weer licht gedaald. Geldverstrekkers gebruiken de rente op de kapitaalmarkt als basis voor hun hypotheektarieven en hebben hun rentes de laatste twee weken massaal verhoogd. Wat daarbij opvalt is dat over het algemeen banken en regiepartijen, die geld van grote beleggers investeren in hypotheken, als eerste reageerden en dat verzekeraars en pensioenfondsen vorige week volgden. Het aantal hypotheekaanvragen, een week eerder nog verdubbeld, zakte vorige week terug naar normale waarden. Dit meldt Hypotheekshop.


Door de renteaanpassingen van vorige week liepen de gemiddelde middellange en lange rentes fors op. Net als een week eerder nam 20 jaar vast daarbij het meeste toe maar ook 10 en 30 jaar vast stegen flink. Het verschil tussen de korte en lange rentetarieven is als gevolg van de aanpassingen opgelopen.


Komende zondag wordt in Italië een referendum gehouden waarin de bevolking zich kan uitspreken over de voorgestelde hervormingen. Er zijn daarbij grote zorgen over de financiële positie van enkele Italiaanse banken. Volgende week dinsdag vergadert het ECB-bestuur. Beide gebeurtenissen kunnen voor onrust gaan zorgen op de financiële markten en wellicht de rente op de kapitaalmarkt beïnvloeden.

Turbulente tijden voor de hypotheekrente

Het is bijna drie weken geleden (8/9 november) dat Donald Trump als winnaar naar voren kwam in de verkiezingsstrijd van de Verenigde Staten van Amerika. In reactie op zijn verkiezing steeg de rente op de kapitaalmarkt de eerste dagen fors. De stijging zwakte echter snel af. De laatste twee weken daalde de kapitaalmarktrente zelfs waardoor de rente sinds 7 november per saldo 0,13 procentpunt is gestegen(10 jaars kapitaalmarktrente).Eind oktober was de kapitaalmarktrente eveneens (licht) opgelopen, destijds door onrust rond het afbouwen van de opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De komende weken staan er nog meer gebeurtenissen op stapel die onrust tot gevolg kunnen hebben, denk aan het referendum in Italie en eventuele beleidswijzigingen van de ECB en het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed.Bekijken we het aantal renteaanpassingen door aanbieders in grafiek 2, dan zien we dat het aantal wijzigingen de laatste maanden hoog is en toeneemt. De piek in augustus en september lijkt zijn oorzaak te hebben in de start van het aanvraagseizoen en de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Het aantal wijzigingen in oktober en november lijkt eerder het gevolg van onrust op de financiele markten. In de laatste weken zien we een afname van de concurrentie op met name 20 jaar vast en lijkt een aantal aanbieders meer aandacht te hebben voor herstel van de marge. Vooralsnog is de gemiddelde hypotheek-rente nog wel minder gestegen dan de totale verhoging van de kapitaalmarktrente sinds 7 november.

Altijd op de hoogte? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief of like ons op Facebook

Gerelateerde artikelen